Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Alice och Kevin gjorde kulturministerns Nobelklänning

Alice Svensson Brostedt och Kevin Nilsson är Beckmansstudenterna som stod bakom kulturminister Amanda Linds känning till Nobelfesten 2019. Utifrån temat eld har studenterna skapat ett alster som ska föra tankarna till klimatförändringar och skogsbränder. (omslagsfoto av Ninni Andersson/Beckmans pressrum)

Kevin och Alice går första året på Beckmans Designhögskolas modelinje. Båda två har en bakgrund från Stockholms Tillskärarakademi där Kevin gick på Tillskärarakademins gymnasium och Alice gick grundutbildningen Mönsterkonstruktion och Design. De gick ut från akademin våren 2018 och kom in på Beckmans redan hösten 2019.

Hur tycker ni att Stockholms Tillskärarakademi förberett er för studierna på Beckmans?
Alice: ”Väldigt bra. Hade jag inte gått på Stockholms Tillskärarakademi hade jag aldrig kommit in här – i och med att man verkligen behöver kunna mönsterkonstruktion. Jag blev väldigt noggrann där och det sitter fortfarande i. Innan du kan visa ditt eget uttryck måste du kunna allt tekniskt och ha en stabil grund. Där är Stockholms Tillskärarakademi väldigt bra.”
Kevin: ”Jag håller med. Jag kunde inte ens sy när jag började på Tillskärarakademin så jag fick ut så enormt mycket av mina tre år på gymnasiet. Hade jag inte gått där så hade jag inte haft någon utbildning alls. Där lärde man sig verkligen grunderna. Kan man inte dem går det nog inte att komma hit. Man måste ha grunden innan man kan göra något eget.”

"Vi kompletterar varandra väldigt bra"

Inför arbetet med Nobelklänningen på Beckmans blev de indelade i olika grupper om två och tilldelade ett av de fyra elementen: luft, jord, vatten och eld. Därefter skulle man koppla temat till klimatfrågan – vilket var ett önskemål från kulturministern själv.

Alice och Kevin fick temat eld och idéerna började genast flöda. Fyra veckor fick de på sig att leverera klänningen varav hälften av tiden gick till att söka inspiration, hitta rätt material och skissa.
Kevin: ”Vi började ju skissa på varsitt håll. Sedan satte vi ihop skisserna och kom fram till resultatet. Vi är ju väldigt olika i vår design och sätt att arbeta på – men vi kompletterar varandra väldigt bra. Min starka sida ligger i koncepttänket och det mer kommersiella modet medan Alice är bättre på hantverket. Jag har ju jobbat mycket med TV och styling – där kan man ju häfta/limma ihop grejer så länge som det ser bra ut i bild.”
Alice: ”Ja, du är ju lite mer inne på att skapa för artister och TV, medan jag gillar mer handarbetet och konstruktion. Jag gillar att manipulera tyger för att få fram en känsla. Jag jobbar med ganska enkla silhuetter så att manipulationen får tala för sig själv.”

kulturminister_amanda_lind_nobel_20191NA_4854.jpg

Foto: Ninni Andersson/Beckmans pressrum

I starten av produktionen började Kevins tankar röra sig mot artisten Cher och en transparent eldklänning som hon bar på 70-talet. Samtidigt hamnade Alice istället hos drakdrottningen Daenerys Targaryen från Game of Thrones. Dessa två helt olika designidéer lyckades till slut att smälta samman till en helhet i klänningen som kulturministern personligen valde ut.

Resultatet är en design som ska föra tankarna till de förkolnade resterna efter skogsbränder – som är en vanlig följd av klimatförändringarnas temperaturhöjningar.
Alice: ”Vi sydde ihop klänningen på två veckor. Det är så mycket handarbete bakom allt. Vi har broderat hela klänningen, satt på glittrande strasstenar och bränt hål i tyget för att skapa känslan av aska och glöd.”
Kevin: ”Alla i klassen fick visa upp sin klänning och sitt skissarbete samt processen bakom för Amanda. Då valde hon ut två – där vi och en annan grupp – fick komma till henne och göra första "fittingen" för att se hur de kändes på. Där valde hon till slut vår.”

kulturminister_amanda_lind_nobel_20191NA_5017.jpg

Foto: Ninni Andersson/Beckmans pressrum