Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Började på Tillskärarakademin efter 25 år på H&M

Under 2019 gick Patricio på heltidsutbildningen Mönsterkonstruktör och och gjorde då sin praktikperiod hos Lars Wallin.

I en förort norr om Stockholm växte Patricio Alarcón Molina upp med stora drömmar. Redan som barn var han fascinerad av kläder, mycket tack vare morföräldrarnas känsla för stil och moderns intresse av sömnad och stickning. Efter tre år på textilinriktad gymnasielinje hittade han en praktikplats på H&M’s ateljé.

– Jag arbetade med enklare mönsterkonstruktion och gjorde alla förekommande arbetsuppgifter som en mönsterkonstruktör gör. Mycket av det vi gör på vår praktik idag höll jag på med redan då.

RIKARD LILJA MAKE IT LAST 5 (kopia).jpg

Foto: Rikard Lilja

25 år på H&M

I hela 25 år blev Patricio kvar på H&M där han arbetade som stylist, men (bokstavligt talat) över en helg bestämde han sig för att det var dags att gå vidare. Han ville utvecklas och börja plugga.

Han sökte och kom in på Stockholms Tillskärarakademis grundutbildning Mönsterkonstruktion och Design, och gick sedan vidare till heltidsutbildningen Mönsterkonstruktör. Under sin sista termin gjorde han sin praktikperiod hos Lars Wallin.

Hur hittade du till Stockholms Tillskärarakademi?

– Jag kände till skolan eftersom jag både pluggat och arbetat inom branschen. Jag träffade även på många människor som gått på skolan. Så jag har alltid vetat vart jag ska vända mig om jag någon gång skulle vilja fördjupa mig inom mönsterkonstruktion eller skrädderi.

Hur har Tillskärarakademin hjälpt dig att utvecklas tror du?

– Vi har inspirerande, kunniga och pedagogiska lärare. Jag kan alltid luta mig emot dem och de lyfter mig alltid. De har inspirerat mig till att vilja lära mer. Jag tycker att upplägget på Stockholms Tillskärarakademi har varit super och att vi får de verktyg och den vägledning man behöver inför ett arbete inom modeindustrin och som mönsterkonstruktör.

CORNELIA WAHLBERG.jpg

Foto: Cornelia Wahlberg

Re-Make i Skärholmen

Under våren blev Patricio kontaktad av Skärholmen Centrum med en förfrågan om att skapa ett ”couture” plagg av återvunna kläder. Han berättar att Tillskärarakademin väckte hans intresse och engagemang i miljöfrågan.

– Uppdraget kändes både som en rolig utmaning och en möjlighet för mig att nå andra människor i hopp om att skapa medvetenhet. Sen jag började här har man alltid pratat om hållbarhet. Vi har haft flera projekt kring det. T.ex. konstruera zero waste kläder. Det är sjukt intressant och jag tror att detta sätt att arbeta på är framtiden. Det är ett spännande arbetssätt eftersom man måste vara beredd att kompromissa och anpassa sin design, vilket i sin tur sätter sin prägel på slutprodukten.

Hur gick processen till?

– När jag blev jag kontaktad så visste jag exakt vad jag ville göra. Jag hade själva silhuetten klar i huvudet. Första steget var att konstruera mönstret för att på så sätt få en bild av hur stor tygåtgången skulle bli. Nästa steg var att gå på jakt efter second hand-kläder. Jag hade klart för mig hur formen på klänningen skulle vara, men jag hade ingen aning om vare sig färg eller vilka material, det hängde helt och hållet på vilka plagg jag lyckades hitta. Jag valde färger, material och texturer som gav känslan av harmoni, balans och lyx, det tog mig några dagar att hitta allt.

Foto: TOBIAS BJÖRKGREN

Klänningen från Re-Make-projektet. Foto av Tobias Björkgren

Närtid och framtid

Patricio berättar att målet är att starta något eget en vacker dag, men att han trivs bra med det han har nu.

– Just nu är jag är ute på praktik. Jag var väldigt nyfiken på hur det funkar i ett couture-hus och vände mig därför till Lars Wallin. Till en början var jag osäker på om jag skulle våga skicka min ansökan, men till slut så bestämde jag mig för att bara göra det och det lönade sig. Jag har varit där några veckor och det är en sjukt rolig erfarenhet. Just nu håller jag faktiskt på att göra mönster på ett par plagg från scratch. Jag får möjlighet att göra allt möjligt – från mönsterförändringar, tygberäkningar, avprovningar, konstruera utifrån hans skisser och anvisningar till att sy upp toiler.

Vilka är dina styrkor?

– Jag är sjukt driven och jag tror att det hjälper mig. Jag har alltid gått all in när vi haft uppgifter i skolan; jag har kontaktat olika fotografer som hjälpt mig att plåta mina kläder inför stora skolprojekt. Dessa samarbeten har lett till att vi fått bilderna publicerade. Det blir vad man gör det till.

RIKARD LILJA.jpg

Foto: Rikard Lilja