Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Det senaste inom mönsterkonstruktion

Vera Karlsson arbetar som mönsterkonstruktör och undervisar i datordesign och digital mönsterhantering på Stockholms Tillskärarakademi. Från och med höstterminen 2019 håller hon i undervisningen av CLO 3D - ett helt nytt program för mönsterkonstruktion och design, där man visualiserar och modellerar sina plagg i 3D. – "Vi ligger ju väldigt i framkant med att börja undervisa i det redan nu." berättar hon.

CLO 3D – nytt på Stockholms Tillskärarakademi

Stockholms Tillskärarakademi tog under hösten in ett av de senaste programmen inom mönsterkonstruktion: CLO 3D – ett program där användaren arbetar med sina mönster i 3D. Undervisningen kommer mönsterkonstruktören Vera Karlsson att hålla i.
– ”Vi kommer att börja med att konstruera mönster och plagg i mönsterkonstruktions-programmet Gerber och sedan ta in dem i CLO 3D. Vi konstruerar i 2D och visualiserar i 3D.” förklarar hon. ”I CLO 3D finns två olika vyer: mönstren är i 2D och man syr ihop plagget i 3D. Beroende på vilka material som väljs så kommer det att falla på olika sätt och man ser resultatet direkt. Det finns nämligen massor av olika material att välja mellan och det skapar en översikt av hur plagget kommer att se ut på en kropp.”

Förutom att vara ett nytt, spännande konstruktionsverktyg så banar programmet väg för ett modernt, digitalt och mer hållbart sätt att arbeta på i dagens textilbransch. CLO 3D kan användas som ett digitalt kommunikationsverktyg mellan konstruktör och designer, samtidigt som det skapar förutsättningar att minska förbrukningen av tyg eftersom plaggprovningarna görs digitalt. Programmet kan också innebära ett nytt sätt för designers att fotorealistiskt visualisera sina kollektioner. Möjligheterna och fördelarna är många även om det i skrivande stund inte är helt givet vilken roll som CLO 3D kommer att få i modeföretagen.

_DSC5760.jpg

Ständigt uppdaterade

Trots att mode- och textilbranschen varit med om stora förändringar de senaste åren har Stockholms Tillskärarakademi alltid lyckats hålla sina utbildningar aktuella och branschanpassade. Enligt Vera är detta ett resultat av att alla lärare på skolan är yrkesverksamma och ständigt uppdaterade på vad som händer i textilvärlden.
– ”Märker man att något förändras där ute så tar det inte lång tid innan vi också snappar upp det.” förklarar hon. ”Som att arbeta med 3D – det blir allt mer och mer populärt i branschen. Vi ligger ju väldigt i framkant med att börja undervisa i det redan nu – precis när det börjat dyka upp lite här och var.”

Tack vare att det ofta är korta beslutsvägar på skolan så har alla lärare möjligheten att själva påverka både innehållet och riktningen av undervisningen – vilket Vera uppskattar väldigt mycket.
– ”Vi kan ta in något nytt och få igång studenterna i det senaste. Samtidigt som de studerande självklart också får en grundlig och gedigen utbildning i den manuella konstruktionen och hantverket. Går man ut härifrån och kommer in på ett företag så finns det inga delar som känns nya. Man kommer känna igen och ha gjort det mesta som exempelvis en mönsterkonstruktör ska göra.”