Mönsterkonstruktion och Design

Första steget till att bli sömmerska

Sömnad har alltid varit ett stort intresse och en viktig del i Fias liv. Trots det arbetade hon under flera år inom detaljhandeln innan hon en dag beslutade att göra en förändring och istället fokusera på det hon älskar mest av allt: att sy. Efter att ha gått grundutbildningen Mönsterkonstruktion och Design ser hon fram emot en ny framtid som sömmerska.

Varifrån kommer sömnadsintresset?

Det har funnits så länge jag kan minnas och jag har alltid sytt, först med nål och tråd och från tidig skolålder på symaskin. Min mormor arbetade som sömmerska och jag minns henne så väl med måttbandet runt halsen, ståendes på knä medan hon lade upp fållar på kundernas kläder. Jag satt ofta bredvid och tittade på medan hon arbetade. Mormor har alltid sytt vilket säkert har bidragit till att även min mamma och mina mostrar tycker om att sy. Vi har alla sömnad som ett gemensamt intresse.

Hur kom det sig att du sökte till Tillskärarakademin?

När jag var ung visste jag inte att det var möjligt att utbilda sig inom textil och sömnad utan gick samhällsprogrammet på gymnasiet och började senare arbeta inom detaljhandeln. Jag trivdes bra och jobbade i över tio år i branschen tills jag en dag kände att det var dags att göra något annat. I samma veva såg jag en annons från Tillskärarakademin vilket fick mig att söka upp mer information om skolans utbud och hittade den perfekta utbildningen för mig: Mönsterkonstruktion och Design, en ettårig grundutbildning på heltid.

Måste man ha samma förkunskaper som du för att hänga med på lektionerna?

Det behöver man absolut inte. Jag upplever att de klasskamrater som saknar förkunskaper ändå klarar av kurserna fantastiskt bra. Men det gäller att hänga med för det är ganska högt tempo, men lärarna är väldigt duktiga och pedagogiska och hjälper oss att komma vidare och utvecklas.

Under utbildningen läser vi kurser som till exempel modedesign, datordesign, mönsterkonstruktion och sömnad. Genom att få testa och prova på alla dessa delar under det här året så hjälper det till att visa vilken väg man vill rikta in sig på. För mig har utbildningen varit ett bevis på att det här är det jag vill göra och att jag vill fokusera på sömnad i framtiden.

Vad är det bästa du har lärt dig?

Det är hur man syr fina sömnadsdetaljer. Ett exempel är vad man gör med de sista trådarna på en inprovning. Vanligtvis backar man fram och tillbaka för att fästa trådarna. Men nu får vi lära oss att istället dra ut trådarna, knyta ihop dem och sedan med hjälp av nål sy tillbaka trådarna förhand så att de inte syns. Jag älskar den här typen av detaljarbete!

Ett annat ämne som jag gillar är mönsterkonstruktion. Under utbildningen har jag fått lära mig att rita manuella mönster till många olika typer av plagg, baskunskaper som jag alltid kommer ha användning för. Jag kan idag snabbt se om något är fel på ett mönster och jag vet hur det ska rättas till för att få fin passform.

Vad ska du göra efter utbildningen?

Jag har ännu inte bestämt mig för hur jag ska gå vidare. Jag kanske studerar vidare till Mönsterkonstruktör och därefter söker till utbildningen Skräddare – inriktning dam och klänning. Eller så kanske jag startar eget eller söker ett jobb inom mode. Oavsett vad jag bestämmer mig för så är mitt mål att förverkliga min dröm om att arbeta som sömmerska.