Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Att göra en fjäder av toile

Ida Liivakant går heltidsutibildningen Skräddare och var en av de som stod bakom utställningen Beyond the Silhoutte. Hennes kreation var inspirerad av 20-talets fjäder-plagg i kombination med art-deco stilen som återfinns på Gretas. - ”Jag började med att besöka platsen, känna in atmosfären och leta efter detaljer."

Hösten 2018 fick elva studerande från våra heltidsutbildningar ställa ut på Gretas Café, Haymarket, på Hötorget i Stockholm. Resultatet blev den hyllade utställningen Beyond the Silhouette – ett projekt där kreatörerna skulle skapa ett plagg med inspiration från den 20-talsdoftande, art-deco inspirerade stämningen som genomsyrar Gretas Café och Haymarket. Utmaningen var att man enbart fick använda sig av toile-tyg.

Ida Liivakant går skräddare och var en av dem som ställde ut. Idas plagg var en fjäderkreation där inspirationen främst kom från 20-talets fjäder-plagg i kombination med art-deco stilen som återfinns på Gretas.
- "Hur går processen till för den här typen av kreation?"
- ”Jag började med att besöka platsen, känna in atmosfären och leta efter detaljer. Sedan tog jag med mig mina intryck hem för att sammanställa och komplettera med mer inspiration från andra källor. Till en början använde jag mig av internet, men jag tycker sällan att det räcker. Av ren tur hade etnografiska muséet en utställning som hette Feathers. Så jag var där och studerade fjädrar väldigt noga.”

fjäder.jpg

Den som känt på ett toile-tyg vet att materialet inte har de bästa förutsättningarna för att skapa en fjäder. Ida provade flera olika sätt och hittade tillslut en metod som gav den effekt hon sökte; genom att riva sönder materialet.
- ”Toile är ett ganska tråkigt material. Och den kan bli ganska platt och hård. Så jag började tänka: Hur kan jag manipulera det här materialet så att man får det mjukare och få något mer spännande att hända i materialet? Kan jag få det här materialet att se ut som någonting annat? Det var då idéen med fjädrarna dök upp. ”
- ”Och då började du att skissa på plaggidéer?”
- ”Jag är inte jättemycket för att skissa egentligen. Jag tycker att det blir bättre när jag testar mig fram. Så jag började med att testa hur det blev om jag rev sönder materialet och sedan stegvis komma fram till hur jag skulle kunna skapa något så fjäderlikt som möjligt."

Ida beräknar att under de 2 veckorna (enbart kvällstid och helger) man hade på sig för att skapa sitt plagg så gick ungefär 40 timmar till att skapa hennes kreation.
- "Hur vet man när man är klar?"
- ”Det är jättesvårt. Speciellt med en sån här grej där man egentligen kan hålla på hur länge som helst. Men deadlines hjälper till. Så när den började närma sig så sa jag bara till mig själv att ”Nej, nu får det vara klart. Nu får du vara nöjd.”. Annars är ju risken att man överarbetar plagget.”
– ”Hur känns det att se sitt plagg när det är klart?"
– ”Det är ju jättekul såklart. Men just med det här så blev jag också överraskad. Tänkte: Oj blev det såhär!” Jag blev väldigt nöjd, vilket man inte alltid blir. Sen att få ställa ut är ju verkligen jätteroligt.”