Mönsterkonstruktion

”Jag har idéerna och skolan ger mig kunskapen att förverkliga dem”

Kevin Mukuri har en stark drivkraft och sprudlar av kreativa idéer som bara väntar på att förverkligas. ”När kunskapen hindrar mina idéer från att ta form, då måste jag lära mig det”, säger Kevin.

Kevin minns tydligt när hans intresse för mode väcktes. Det var bildläraren på högstadiet som inspirerade honom med sina briljanta teckningskunskaper, snygga kläder och coola stil. Under deras pratstunder fick Kevin sin första introduktion i modebranschen, olika klädmärken och design.

Androgyna, enkla och rena former

STA-KeMu-2973.jpg

Det kreativa intresset gjorde att Kevin valde design som inriktning på gymnasiet och fortsatte sedan till utbildningen Hantverk och formgivning på Linköpings universitet.

– På universitetet fick jag möjlighet att laborera och utveckla mitt personliga formspråk som karakteriseras av androgyna, enkla och rena former utan onödiga detaljer.

Det var också här som Kevin beslöt sig för att satsa på en framtid inom modebranschen. Efter Linköping sökte han därför till Stockholms Tillskärarakademi och grundutbildningen Mönsterkonstruktion och Design.

– Utbildningen gav mig alla de kunskaper som behövdes för att jag skulle kunna implementera mina idéer, först till konstruktion och sedan till färdiga plagg.

Arbetade fram ett nytt klädkoncept

Efter avslutad utbildning var det dags att förverkliga drömmen om att arbeta med mode. 2017 gick Kevin in i bolaget Diemonde där hans uppgift blev att arbeta fram ett nytt klädkoncept. Kombinationen av gatukultur, tidlös och minimalistisk design bringade framgång och plaggen har burits av artister som Benjamin Ingrosso och Danny Saucedo. Två år senare beslöt Kevin att kliva ur bolaget, det var dags att gå vidare mot nya utmaningar.

Bristande kunskaper ledde åter till skolbänken

STA-KeMu-4.jpg

När Kevin arbetade på Diemonde ritade han allt för hand, även konstruktioner. Klädprover syddes upp och skickades till fabriken, tillbaka kom plagg som vid flera tillfällen var felsydda. Bristande kunskaper i digital mönsterkonstruktion gjorde att Kevin sökte in till YH-utbildningen Mönsterkonstruktör på Stockholms Tillskärarakademi. I undervisningen ingå kurser i Gerber Accumark och CLO 3D.

– Tidigare ville jag göra allt för hand - keep it old school, men frustrationen som uppstod när fabriken levererade felsydda plagg gjorde det klart för mig att jag måste lära mig digital mönsterkonstruktion. Genom att utnyttja tekniken blir jobbet både lättare och mer effektivt.

Framtidsidéer med fokus på livsstil

Kevin ser ljust på framtiden och har massor med tankar om framtida projekt.

– Jag vill skapa något nytt, fräscht och annorlunda. Jag håller på att arbeta fram ett koncept som kombinerar sport och futurism men som samtidigt är cleant och avskalat. I konceptet ingår inte bara kläder utan även färger, boende, arbete, fritid och mat – hela vår livsstil. Jag tror på en 360-graders livsstil och jag är hoppfull inför framtiden!

Foto: Richard Ortega