Inköpare

Ljus framtid som inköpare

Sedan 2014 har Tair Bilbeisi arbetat i butik inom klädbranschen. Genom att utbilda sig till inköpare vill han ta sig till starten av produktresan och i stället bli delaktig i den tidiga utvecklingsfasen.

Redan i 20-årsåldern började Tair arbeta som säljare på Zara. Han bodde då i Malmö men arbetade i Köpenhamn.

– Via mitt arbete i butik har jag fått stor kunskap om branschen och arbetet har gett mig många utvecklingsmöjligheter. Jag har successivt arbetat mig upp via traineeprogram och utbildat mig till Visual Merchandiser. Något år senare blev jag Manager, berättar Tair.

Efter åtta lärorika år på Zara kände Tair att det var dags att gå vidare. Han ville utvecklas och arbeta med andra delar av branschen.

­– Under min tid i butik har jag ofta haft kontakt med inköpare. När man jobbar i butik är man i slutet av produktresan, medan inköparen arbetar med utvecklingsfasen, det tycker jag verkar spännande och intressant, säger Tair.

Kombinerar jobb med studier

Efter att ha jämfört olika utbildningar föll valet Stockholms Tillskärarakademi och utbildningen Inköpare Mode – Intensiv. Utbildningen går på deltid under två dagar i veckan.

– Jag sökte efter en intensivutbildning eftersom jag vill komma ut i arbetslivet så fort som möjligt. Jag letade både i Malmö och i Köpenhamn, men hittade inget som passade. Tillskärarakademins utbildning var däremot perfekt och motsvarade det jag sökte. Under den första tiden veckopendlade jag men flyttade sedan upp till Stockholm. Idag jobbar jag deltid i butik samtidigt som jag studerar vilket fungerar utmärkt, berättar Tair.

Rollen som inköpare

Inköparens ansvar är mångsidigt och utbildningen inkluderar alla relevanta delar som en inköpare måste ha kunskap om; från planering till orderskrivning, genomgång av prover, måttlistor och kommunikation till leverantörer.

– Jag har verkligen lärt mig jättemycket, rollen som inköpare är större än vad man tror. Inköparen är spindeln i nätet, den pusselbit som får allt att fungera. Vår huvudlärare är väldigt erfaren och har arbetat flera år inom branschen. Vi har haft möjlighet att ställa frågor och diskutera olika ämnen och vi går ofta går in i detaljer. Vi har dessutom haft en föreläsare som arbetar som inköpare, han berättade om sin vardag och alla uppgifter som ligger på hans bord, det gav en bra insyn i rollen som inköpare.

Inköparen är spindeln i nätet, den pusselbit som får allt att fungera.

– Jag trodde utbildningen främst skulle fokusera på det administrativa men vi har även haft en kurs där vi har fått lära oss att skissa och skapa en egen klädkollektion, vi har arbetat både förhand och i Illustrator. Det var en positiv överraskning och har gett mig nya kunskaper om själva designprocessen. Vi har även haft en gästföreläsare som har pratat om materiallära, om fibrernas uppbyggnad och deras egenskaper, vilket var mycket intressant.

Framtiden som inköpare

Utbildningen närmar sig sitt slut och om några veckor är Tair och hans studiekamrater färdigutbildade.

– Inom klassen har vi pratat mycket om framtiden, hur utbildningen står sig när det är dags att ta sig ut i arbetslivet. De i klassen som har sökt arbete har redan nu fått jobb som inköpsassistenter, så det finns uppenbart en marknad för oss när vi är klara. Själv har jag precis satt i gång med ansökningsprocessen. Jag ser mycket ljust på framtiden och ser fram emot att gå vidare i karriären som inköpare, säger Tair.