Inköpare

Arbeta som inköpare

Som inköpare är du lite av spindeln i nätet. Du samarbetar med bland annat designers och ekonomiavdelning, och du ansvarar för att den produkt som ditt företag köper in också håller måttet.

Kunskaper och arbetsuppgifter

Att arbeta som inköpare är ett spännande och omväxlande jobb som passar dig som gillar att ha många bollar i luften. Du behöver ha goda kunskaper i materiallära, ha förståelse för hur kläder är konstruerade och hur de sys, du behöver vara kunnig inom ekonomi och vara en duktig förhandlare. Du behöver även vara bekväm med att kommunicera på engelska, både i skrift och tal, då många fabriker ligger utomlands. Beroende på företagets storlek och inriktning kan du komma att resa en stor del av året. Du står i tät kontakt med leverantörer och producenter, och ser till att kommunikationen i alla led fungerar.

Var finns jobben?

Alla företag (utom de allra minsta) är i behov av inköpare. Konkurrensen kan vara hård, eftersom det är ett eftertraktat arbete. Det vanligaste är att du börjar som assistent, och lär dig företagets rutiner och struktur inifrån.

Vilken utbildning behöver du?

Du behöver gå en inköpsutbildning med konfektionsinriktning, och helst även gå en sömnadskurs med inslag av mönsterkonstruktion.