Mönsterkonstruktion

Pattern Magic – Mönsterkonstruktion som vidgar kreativiteten

I våra ögon kan den japanska mönsterkonstruktionen, som presenteras i Tomoko Nakamichis böcker Pattern Magic, uppfattas som skulptural och målerisk eller kanske till och med magisk. Tomoko Nakamichi har inte bara inspirerat framstående japanska modeskapare via anrika Bunka Fashion College i Tokyo, utan hennes koncept kan också urskiljas i några av modevärldens mest framgångsrika designers kreationer. Nu har även du chansen att lära dig denna unika mönsterkonstruktion här på Stockholms Tillskärarakademi via våra kurser i Pattern Magic.

För den som vill utveckla sina kunskaper inom mönsterkonstruktion är Pattern Magic en unik inspirationskälla som skapar helt nya förutsättningar för hur ett plagg kan formas och vad det kan förmedla. Felix Ahlström, som är lärare på kurserna Pattern Magic – Grund och Pattern Magic – Fördjupning, hittade Tomoko Nakamichis böcker Pattern Magic av en slump i en bokhandel.

STA FeAh 2021-1.jpg

– Jag visste ingenting om Tomoko Nakamichi men omslaget, bokens innehåll och baksidestexten fångade min uppmärksamhet. Jag köpte den första boken i serien och tillbringade sommaren med att arbeta mig igenom hela boken på egen hand. Jag hade vissa grundkunskaper från en kurs på Stockholms Tillskärarakademi, men tekniken som lärdes ut i boken var egentligen för avancerad för min nivå. Trots det upplevde jag att hennes förhållningssätt till konstruktion var något som jag kunde relatera till och idag ligger hennes koncept till grund för allt jag gör.

Nytt förhållningssätt till mönsterkonstruktion

Tomoko Nakamichis konstruktioner är vackra skulpturala plagg som i grunden bygger på avancerade konstruktionslösningar.

STA-FeAh-1-2021.jpg

– Den här formen av mode och konstruktion ligger närmare traditionell konst snarare än design då Tomoko Nakamichis sätt att konstruera är väldigt måleriskt. De modeller som illustreras i boken och de exempel som används under kursen kan kanske ses som överdrivna men det är just det som gör dem så bra i undervisningssyfte. Under kursen återskapar vi modellerna så som Tomoko Nakamichi presenterar dem, sedan är det upp till den enskilda designern att anpassa formerna utifrån tilltänkt funktion. Genom att studera Pattern Magic kan nya förhållningssätt öppnas upp och det är mycket möjligt att du börjar tänka i helt nya banor vad gäller mönsterkonstruktion.