Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Elev på kursen Print Design

Print Design – från idé till färdigt mönster

En blick runt om i klassrummet berättar tydligt att här sitter en grupp personer som älskar mönster, alla bär kläder som är mer eller mindre mönstrade. I gruppen sticker ändå Malin ut från mängden. Hon har medvetet klätt sig i färgstarka kulörer med matchande mönster. Det är uppenbart att hon är intresserad av mode, design, textilier, mönster och styling. Jag ville veta lite mer om Malin och vad hennes mål är med kursen Print Design, och ställde därför några frågor till henne.

Berätta om din bakgrund

Jag har gått yrkesutbildningen Textil design på S:t Eriks gymnasium. Det var en bred utbildning som gav bra grundkunskaper i både sömnad och mönsterkonstruktion. För att få de digitala kunskaper som jag saknade läste jag sedan vidare inom grafisk design.

Nu går jag kursen Print Design här på Stockholms Tillskärarakademi. Mönsterrapportering är ytterligare en del som jag vill komplettera min utbildning med. Målet just nu är att kursen, tillsammans med mina tidigare kunskaper ska leda till ett jobb inom mode, design eller textil, kanske som printdesigner.

Vad har du lärt dig på kursen?

Vi har lärt oss hela processen från grunden. Vi har gått igenom olika trycktekniker och hur man skapar mönster och rapporter i både Illustrator och i Photoshop. Vi har även lärt oss hur man utformar specifikationer och beskrivningar till en producent som förklarar hur en mönsterrapport ska tryckas på ett tyg.

Vad är det bästa som du har lärt dig?

Det har varit att få arbeta med själva mönstren, att lära mig göra grymma rapporter. Vi har lärt oss alla steg i rapporteringen, hur man utgår från en helt vanlig fyrkant och sedan arbetar vidare för att skapa en upprepning av ett mönster.

Hur har upplägget på kursen varit?

Kursen har varit innehållsrik med ett bra upplägg på lektionerna. Det har varit en jämn mix mellan teori och praktik. Jag har kunnat ställa massor med frågor och alltid fått bra svar. Genomgångarna har varit ganska snabba och därför har det varit bra att ha lite förkunskaper i Illustrator och Photoshop.

Hur ska du gå vidare med dina kunskaper från kursen?

Det är bra att vi har arbetat med både Illustrator och Photoshop under kursen, men nu måste jag öva och bli bättre på att använda programmen. Jag ska även fortsätta träna på att skapa mönster. Med tiden vill jag ha en uppsättning egna mönster för att kunna utveckla en portfolio som jag kan visa upp för företag som förhoppningsvis kan leda till ett jobb inom exempelvis printdesign.