Stylist

Stylisten berättar

Emilie Lantz är huvudlärare på Tillskärarakdemins stylistutbildning och har drygt tio års nationell och internationell erfarenhet från stylistyrket. Hon är utbildad vid Tillskärarakdemin, The Royal Danish Academy of fine art i Köpenhamn samt Beckmans kvällsskola. ”Man kan säga att designers skapar godiset men att det är stylisten som väljer ur godispåsen.”

Stylistutbildningen på Tillskärarakademin ger dig möjligheten att jobba inom många områden då utbildningen är väldigt bred. Man kan jobba som frilans mot magasin med modereportage/editorial, kostym (TV och film) eller som visual merchendiser, som är inriktad mot butik. Men även som personal shoper då man arbetar mot personer/artister eller som modestylist/props & product styling som riktar in sig mot reklam.

– Arbetsmarknaden är bred! Och från dag ett så uppmanar jag de studerande att söka assistenttjänst.” berättar Emilie och fortsätter: ”Det är ett bra komplement under utbildningen. Alla medel man får under året gör att man får en djupare inblick i stylistens yrkesroll. Du blir insatt i konceptutveckling, färg och form, som gör att du kan reflektera och vara delaktig i diskussion.

Vägen till stylistlivet snubblade hon själv in på under en period då hon bodde i Berlin. Där möte hon av en slump en stylist som hon började assistera. Vid ett tillfälle hann stylisten inte med alla uppdrag.

– En fotograf, som vi arbetade mycket med, frågade då om inte jag kunde ta jobbet istället. Och då gjorde jag det. Sedan rullade det på så ett tag innan jag bestämde mig för att flytta tillbaka till Sverige för att studera vidare. Jag hade inte tänkt fortsätta arbeta inom mode men väl hemma igen var det en fotograf som kände en annan fotograf som hade fått höra att jag flyttat till Sverige. Och sedan dess har jag på olika sätt jobbat med styling.

Vad är det bästa med att vara stylist?

– Att det är så varierande. Man får lösa uppgifter på ett kreativt sätt. Oavsett om det är smalt eller brett så bestämmer man hur man vill tackla problemet. Det är verkligen ett fantastiskt jobb! Man kan säga att designers skapar godiset men att det är stylisten som väljer ur godispåsen.

Vad gör ni på utbildningen?

– Som stylist måste du kunna lite om mycket, eller mycket om mycket! I grunden handlar det om att visualisera ett koncept på ett inspirerande, säljande eller övertygande sätt. Vi jobbar mycket med idéutveckling. Att lära sig omvandla tema på ett uppdrag. För att visualisera sin idé så finns det många verktyg, det kan vara att arbeta med moodboard och modeteckning, både analogt och digitalt. Sedan är det många teoretiska kunskaper som man förväntas ha en inblick i så som modehistoria, färg- och materiallära och kunna skriva enklare redaktionell text. Det självklart en stor del praktiska övningar som genomförs genom fiktiva uppdrag. Mellan alla delkurser så åker vi ut på studiebesök och får besök av personer som på olika sätt är i branschen.