Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Ta steget och förverkliga dina idéer som entreprenör inom mode!

Vill du arbeta med entreprenörskap med inriktning mot mode? Vi erbjuder en deltidsutbildning där du får de kunskaper som behövs i entreprenörskap och företagande för att du ska kunna förverkliga dina idéer, skapa ett eget varumärke och driva ditt företag framåt.

C-B-portratt_DSC7573-svartvit.jpg

Lärare på utbildningen Entreprenörskap Mode – från idé till företag, är Claes Curura Berkes. Han är själv utbildad inom mönsterkonstruktion och sömnad, har varit lärling samt studerat mode på Beckmans. Efter avslutade studier har Claes arbetat som konsult samt drivit ett eget varumärke och har därmed goda kunskaper om vad det innebär att arbeta som entreprenör inom mode. Här nedan berättar han om utbildningen och vad jobbet som entreprenör innebär.

Vad kännetecknar en duktig entreprenör?

Några av de viktigaste egenskaperna är att vara både realist och visionär. I utbildningen får deltagarna lära sig att tänka analytiskt och strategiskt för att kunna forma sitt företag utifrån sina egna tankar, drömmar och idéer. Samtidigt måste de stå med båda fötterna på jorden rent ekonomiskt och därför ingår även bokföring och hur man praktiskt driver ett företag vad gäller löneutbetalningar, budgetering och skatter.

Vad är bra att känna till innan man startar ett företag?

Den ekonomiska delen, hur man driver ett företag är väldigt viktig att känna till. Själv utbildade jag mig inom företagande innan jag startade eget, och det tror jag är en grundläggande del man bör ha koll på. Sedan tror jag att det är viktigt att följa strömmar och ta tillvara på de möjligheter som kommer i ens väg för att kunna anpassa sig efter dessa beroende på vad man vill åstadkomma. En viktig del i utbildningen är därmed att ta del av de aktuella trenderna och titta på hur marknaden ser ut. Utifrån det går vi igenom hur man utvecklar en affärsidé och undersöker vilka som är de potentiella kunderna för att kunna identifiera målgruppen. Slutligen definierar vi koncept och tar fram produkterbjudanden.

Hur ska man tänka i utvecklingen och av ett modeföretag?

Precis som musikbranschens förvandling och anpassning till internets möjligheter, tror jag att samma utveckling håller på att ske inom modebranschen, en utveckling som möjliggör en stor mångfald. För att kunna utnyttja dessa möjligheter går vi även igenom digitala marknadsföringstekniker och hur man kan använda sociala medier för att nå fram till rätt klientel. Vi tittar även på olika försäljningskanaler som webbshop och konsignation.

Hur ser framtiden ut för småföretag inom modebranschen?

När det gäller konsultföretag kommer det alltid behövas spetskompetens som tas in vid speciella tillfällen. Att driva sitt eget konsultföretag behöver inte vara så annorlunda mot att vara anställd.