Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Utbildning som öppnar upp för många olika möjligheter

Stina Löving har alltid varit en kreativ själ och gillar i princip all typ av pyssel och hantverk: hon stickar, virkar, sågar och täljer i saker, målar, skriver och drejar. Sedan 2005 jobbade hon som copywriter i reklambranschen men kände att hon ville få ännu större utlopp för sin kreativitet. Så Stina sa upp sig, startade ett företag och började frilansa. Tiden som följde kantades av ett flertal kreativa projekt, men kände så småningom att det var dags att inrikta sig på något och valet föll på mode, stil och kläder vilket gjorde att hon sökte till utbildningen Mönsterkonstruktion och design.

Vad gjorde du under tiden du frilansade?

IMG_8017-1.jpg

­­­– Jag höll workshops med olika kreativa teman, som exempelvis att knyta makramé och att måla på kläder. Jag skapade även konceptet Free Creation Friday då jag lottade ut en hel fredag med min tid till den som vann. För att delta skulle man skicka in något man ville att jag skulle skapa. Jag gjorde bl.a. loggor, pepptavlor, kuddar, väskor, ringar, kläder och kör sakta-skyltar.

Allt Stina gjorde var kreativt men kände så småningom att hon ville rikta in sig på något. Det var när hon jobbade hos en kompis som är kostymör på Gröna Lund, som något föll på plats. Kompisen hade gått på Tillskärarakademin och tipsade om utbildningen Mönsterkonstruktion och Design. Stina sökte och kom in.

– Det är det roligaste jag hittills gjort i mitt liv, berättar Stina. Till en början ville jag bli kostymör, men under resans gång har jag märkt att jag är mer intresserad av mode, stil och kläder.

Vad tycker du är bäst med utbildningen?

STA-2020.jpg

­– Det bästa är att undervisningen är så pedagogiskt upplagd. Alla ämnen vävs tajt samman med varandra, första terminen ritar vi kjolar och kragar vilket vi arbetar vidare med i sömnadskursen och under sista terminen använder vi all kunskap i slutprojektet på modedesignkursen. Det är också bra att utbildningen är bred, vi får lära oss lite om mycket. Tyvärr är det ibland nästan lite frustrerande för mig. För jag vill djupdyka ner i varje ny grej jag får prova. För allt är så intressant och kul. Det finns så mycket att göra och så lite tid.

Berätta om ett projekt som du är nöjd över

IMG_2472.jpeg

– Det roligaste och det jag är mest stolt över så här långt, är att jag har lärt mig sy en kavaj. Under första terminen gick jag och sneglade på de kavajer som klasserna terminen före mig gjort. Det kändes så övermäktigt då, för det såg så svårt ut och det var så välgjort. Knapphål sydda för hand, passpoalfickor, krage och slag. Vips, så var det min tur och nu vet jag hur man gör allt det där, hur man konstruerar en kavaj eftersom vi gjorde det samtidigt i ämnet mönsterkonstruktion. Det är en otroligt mäktig känsla att veta hur man gör i alla steg, från att designa ett plagg, till att rita mönstret, skära till tyget och sy ihop.

Utbildningen närmar sig slutet, vad arbetar du med nu?

– Just nu håller vi på med vårt slutprojekt som är att designa, konstruera och sy ett livplagg och en byxa. Vi ska också göra en hel kollektion digitalt med alla delar från designprocessen: research, moodboard, koncept, plaggskisser, line up, materialprov, färgprov och specsheet.

Man kan lägga upp sitt slutprojekt lite som man vill. Alla i klassen gör på olika sätt och för mig kommer det ligga till grund för mitt egna modevarumärke, som jag kommer att starta så snart skolan är slut. Jag ska designa och sy kläder som jag själv vill bära, i material som redan finns och i färger som är godis för ögonen. Konceptet för varumärket kallar jag för concious candy.

Vad har du för framtidsdrömmar?

I framtiden drömmer jag om att ha en egen studio, kanske tillsammans med någon som säljer second handkläder eller som på något sätt jobbar inom hållbarhet. I studion vill jag, förutom att designa och sy, också ha roliga workshops och experiment, utställningar, spelningar och allmänt kreativt kaos. Att komma till mig ska vara som en konfettifest för själen.

Varför ska man gå utbildningen Mönsterkonstruktion och Design?

Om man på något sätt gillar att skapa kläder och vill bli bättre på det, då ska man gå den här utbildningen. Man får grunderna inom konstruktion, modedesign och sömnad på ett väldigt bra sätt. Efter det här året öppnas många olika möjligheter att söka sig vidare.

Se mer av Stinas härliga kreativitet här.