Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Beyond the Silhouette - vernissage på Gretas

För andra året i rad håller studerande från Stockholms Tillskärarakademi utställning på Gretas café, Haymarket, vid Hötorget i Stockholm. Den sjunde december (2018) klockan 18.00 slogs dörrarna upp till utställningen Beyond the Silhouette. Med inspiration från hotellets atmosfär har de studerande konstruerat helt unika plagg med råväv som enda material.

Förra året fick Stockholms Tillskärarakademi förfrågan om att göra en utställning på Gretas (caféet i anslutning till Haymarket - det enorma hotellet mitt på Hötorget i Stockholm). Detta samarbete resulterade i den välbesökta utställningen Couture for Gretas där kreatörerna samlat sin inspiration från Gretas och Haymarkets unika koncept. Hela hotellet är nämligen iklätt 20-talsskrud fylld med optimism och glamour. I år återupprepas samarbetet och ett tiotal studerande från utbildningarna skrädderi, mönsterkonstruktör samt mönsterkonstruktion & design ställer ut sina alster.

_DSC9882.jpg

_DSC9875.jpg

_DSC9866.jpg

Den som klivit in genom portarna till Haymarket känner igen känslan av att träda in i en annan värld. Den känslan har man velat ta fasta på och flera av kreationerna har fått ett tydligt surrealistiskt uttryck. Alla studerande har fått fria tyglar att skapa sina plagg efter egen kreativ förmåga - men med råväv som enda material!

Råväv är ett klassiskt, blankt och "personlighetslöst" tyg som man vanligtvis använder för att göra provplagg av modeller under tillverkningsperioden.

_DSC9898.jpg

_DSC9903.jpg

_DSC9876.jpg

Processen inför Beyond the Silhouette har resulterat i två intensiva veckor där de studerande verkligen pushat gränserna i sitt skapande. Att ge personlighet till ett blankt och personlighetslöst material som råväv kan tyckas som en omöjlig uppgift, men den som besökt våra kreatörer vet vilken kreativ explosion som faktiskt skett i Tillskärarakademins lokaler under de senaste veckorna.

Man har arbetat som ett team hela vägen från skisser till produktion och bland annat experimenterat med materialmanipulation och tänjt gränserna inom textur och form. Fjädrar, trädstammar och skelett är några av de former råväven har antagit. Den tidigare nämnda känslan av att kliva in i en annan värld är stark och alla som huserar kring Hötorget på fredagskvällen borde verkligen svänga förbi och uppleva detta!

_DSC0048.jpg

_DSC0042.jpg

_DSC0100.jpg

_DSC0143.jpg

_DSC0132.jpg

_DSC0093.jpg