Cookies ger oss information om hur du använder sajten, så att vi kan förbättra upplevelsen för dig. Läs mer om cookies här.

Om grundutbildningen och produktioner utomlands

Inger Hemgren är sömnadslärare på Stockholms Tillskärarakdemis grundutbildning Mönsterkonstruktion och Design. Hon har undervisat på skolan i över 20 år och driver parallellt med undervisningen egen verksamhet där hon bl.a. producerar kläder i Estland.

Det är svårt att tro att Inger Hemgren har lika många timmar på ett dygn som andra människor när man hör henne berätta om sin vardag och projekt. Utöver flera olika spännande projekt genom åren och sin nuvarande textiltillverkning i Estland har hon undervisat på Stockholms Tillskärarkademi i över 20 år. Idag är hon sömnadslärare på grundutbildningen Mönsterkonstruktion och Design.

Undervisningen på Stockholms Tillskärarakademi
– ”Utbildningens första termin är helt och hållet grundläggande.” förklarar hon. ”Detta ger en bra grund att stå på som de studerande sedan tar med sig till andra terminen. Det är tätt med information och lektioner. Det är intensivt men vansinnigt roligt, så tar man till sig allt man lär sig kommer man ha jättekul och bli superduktig.”

Men kan en person som aldrig sytt ändå komma in och klara av grundutbildningen? Inga problem menar Inger!
– ”Det är en helt grundläggande utbildning och visst får man lära sig allt från scratch, men jag kan säga att det är en stor fördel om man har sytt lite innan.” förklarar hon men fyller snabbt på: ”Men jag har absolut flera studerande varje termin som inte har sytt någonting innan och ofta har de blivit bland de bättre i klassen."

Från bank till Tillskärarakademin
Visst kan slumpen spela en nyckelroll i hur, var och när man hamnar på olika ställen i livet. Inger Hemgren är idag sömnadslärare på Tillskärarakademin men arbetade dess förr innan på bank i över tio år.
– ”Det gick väldigt dåligt för banken under en period och de skulle säga upp många personer.” förklarar Inger. ”Helt plötsligt så skulle jag stå utan jobb. Men jag hade strax innan detta börjat hålla i en kvällskurs här på Tillskärarakademin, så studierektorn frågade om jag ville börja jobba på heltid. Detta var precis i anslutning till att de började säga upp människor på banken, så tur nog så överlappade de varandra. Jag trodde att jag bara skulle vara här en termin. Men blev kvar i 20 år. Så att det är helt fantastiskt. Jag gick direkt från bank till Tillskärarakademin!”.

_DSC4216.jpg


Alltid drivit egen verksamhet
Inger berättar att hon alltid mer eller mindre har drivit egen verksamhet parallellt med sina andra arbeten. Till egna kunder har hon under många år sytt, designat och ritat mönster:
– ”Jag har jobbat med olika företag där jag bl.a. gjort mönster – jag är ”bara” sömnadslärare här på skolan men jag gör lika mycket konstruktion vid sidan av.”

Ett av hennes mer framstående projekt är ett arbete med skinnjackor som producerats i Indien. Tack vare en god vän med produktion i Indien fick hon möjligheten att själv producera egna alster i hans fabrik efter att ha hjälpt till att ta fram olika sjalar.
– ”Han producerar kläder i en liten fabrik där – en liten personlig fabrik! Inte de där jättarna där människor har dåliga arbetsvillkor. Så då jag fick göra vad jag ville och jag ville göra jackor.” berättar hon och fortsätter: ”De hade plockat ut de allra bästa sömmerskorna och gjort en liten ateljé för mig. De var jättejätteduktiga. Så jag har gjort många skinnjackor genom åren och sålt ut till olika butiker runt om i hela Sverige.”

Dessvärre, berättar Inger, har hon blivit tvungen att lägga projektet på is då hon var med om en olycka för några år sedan – vilket resulterade i en sjukskrivning.
– ”Jag var med om en olycka där jag skar av mig hälsenan. Det var precis när processen i Indien var som störst och jag blev tvungen att pausa det tills vidare. Istället började jag – när jag satt där och inte kunde göra så mycket – ta kontakt med olika fabriker i Tallinn som producerar klänningar. Det håller jag på med nu. Klänningarna säljs i små fina butiker runtom i Sverige.”

Efter grundutbildningen
Avslutningsvis berättar Inger att det är väldigt vanligt att studerande vid grundutbildningen söker sig vidare till andra utbildningar efter avslutade studier på grundutbildningen. Antingen på Stockholms Tillskärarakademi (som har två YH-utbildningar: Mönsterkonstruktör och Skräddare) eller på andra utbildningar runt om i Sverige och utomlands. Hon berättar även att hon stöter på tidigare studerande när hon är på studiebesök på skolor runt om i Europa:
– ”Jag hör också ofta från de som vidareutbildar sig utomlands – ex. i Italien, Frankrike, England eller var det än nu må vara – att ”tack gode Gud för att vi har den här utbildningen från Tillskärarakademin eftersom vi ligger så långt före alla andra som kommit in men med en annan grundutbildning.” Och det är mycket bra betyg.” berättar Inger med ett stort leende.