Frågor och svar

Här finner du svar på några av de vanligaste frågorna som kommer in till oss som berör bland annat våra heltidsutbildningar, deltidsutbildningar, kurser och finansiering.

Vilka heltidsutbildningar finns på Stockholms Tillskärarakademi?

På Stockholms Tillskärarakademi finns grundutbildningen Mönsterkonstruktion och Design som är en Konst- och kulturutbildning. Utbildningen startar både på höst- och vårterminen.

Här finns även YH-utbildningarna Mönsterkonstruktör som är en ettårig utbildning, 3D-visualiserare inom mode och konfektion som pågår under ett halvår och Skräddare – inriktning Dam och Klänning som är tre år. Utöver dessa finns även Konst- och kulturutbildningen Designprocess - Mode som är en ettårig utbildning. Utbildningarna är påbyggnadsutbildningar.

Behöver jag några förkunskaper?

Till grundutbildningen Mönsterkonstruktion och Design behövs gymnasial utbildning. Intagning sker efter förkunskaper/meriter. Om du redan har förkunskaper finns möjligheten att bli validerad direkt in till termin 2.

För att kunna söka till påbyggnadsutbildningarna Mönsterkonstruktör, 3D-visualiserare inom mode och konfektion, Designprocess - Mode och Skräddare – inriktning Dam och Klänning behövs grundläggande behörighet till yrkeshögskola och särskilda förkunskaper. Antagningen sker efter förkunskaper, meriter och arbetsprov.

Kostar utbildningarna något?

YH-utbildningarna Mönsterkonstruktör, 3D-visualiserare inom mode och konfektion och Skräddare – inriktning Dam och Klänning är kostnadsfria.

Konst- och kulturutbildningarna Mönsterkonstruktion och Design och Designprocess - Mode har en avgift. Avgiften betalas terminsvis.

Deltidsutbildningarna har en kursavgift.

Är utbildningarna studiemedelsberättigande?

Heltidsutbildningarna är studiemedelsberättigande. Du kan ansöka om studiebidrag, studielån och merkostnadslån för terminsavgiften på CSN.

Deltidsutbildningarna inte studiemedelsberättigande.

Finns det ytterligare finansieringsmöjligheter utöver CSN?

Ja. Skolan har avtal med Human Finans som ger lån för studerande.

Vilka deltidsutbildningar finns på Stockholms Tillskärarakademi?

Utbudet skiljer sig åt från år till år. Se här för aktuellt utbud.

Vilka kurser finns på Stockholms Tillskärarakademi?

På Stockholms Tillskärarakademi finns kurser inom design, sömnad och mönsterkonstruktion. Vi har kurser som passar både nybörjare och erfarna och riktar sig till dig som älskar att sy, designa kläder och som vill lära dig mer om mode och textil.

Kurserna är perfekta för sig som vill prova på något av våra områden mönsterkonstruktion, sömnad och/eller design innan du beslutar dig för att gå vidare till en heltidsutbildning.

Kan man komma och besöka skolan?

Absolut, vi tar gärna emot ditt besök. Kontakta oss för att boka tid, info@tillskararakademin.com