Yrkesroller i modebranschen

Med Stockholms Tillskararakademis grundkurser och specialiserade påbyggnadsutbildningar bakom dig finns en rad olika yrkesroller inom modebranschen att välja mellan, beroende på vilken studieinriktning du har valt.

Efter avslutad utbildning på Stockholms Tillskärarakademi finns en rad olika områden och yrken att arbeta inom. Våra elever har bland annat fått jobb som mönsterkonstruktör, inköpare, designer, stylist och damskräddare. Här nedan kan du läsa mer om dessa yrken.

Yrkesroller

Läs vidare om "Arbeta som stylist"
Stylist fixar till klädesplagg

Arbeta som stylist

Detta är jobbet för dig som är en fixare, och som älskar att experimentera med stilar och accessoarer. Du är en innovatör med stor fantasi, passion och lust att inspirera andra.

Läs vidare om "Arbeta som damskräddare"
Tjej som syr

Arbeta som damskräddare

Som skräddare arbetar du antingen i en sömnadsateljé eller i ett skrädderi. Även större företag kan ha behov av skräddare, så dina anställningsmöjligheter är goda.

Läs vidare om "Arbeta som klänningsskräddare"

Arbeta som klänningsskräddare

Skräddare arbetar i regel med unika plagg efter kunders önskemål alternativt förändrar befintliga plagg för att passa kundens figur. Om du älskar vackra, smakfulla och tidlösa klänningar, då är klänningsskräddare rätt yrke för dig.

Läs vidare om "Arbeta som herrskräddare"

Arbeta som herrskräddare

En herrskräddare behöver vara noggrann och behärska alla moment i tillverkningsprocessen. Moment som ingår under konstruktionen av ett plagg kan vara bland annat tillskärning, mönsterkonstruktion, materialval och sömnad.

Läs vidare om "Arbeta som mönsterkonstruktör"

Arbeta som mönsterkonstruktör

Som mönsterkonstruktör arbetar du med måttagning och framställande av mönster, och du ansvarar för att passformen blir som designern eller kunden önskar.

Läs vidare om "Jobba som tillskärare"

Jobba som tillskärare

En tillskärare är en person som skär ut delar efter mönster av material som tyg eller läder till klädesplagg eller andra produkter som ska bli tillverkade. Tillskäraren konstruerar ofta mönstren själv, ofta med hjälp av modern datateknik.

Läs vidare om "Arbeta som modedesigner"

Arbeta som modedesigner

Som modedesigner älskar du att skapa kläder och mode. Som modedesigner skapar du moodboards, tar fram kollektioner och bestämmer modeller, färger och material.

Läs vidare om "Jobba som designassistent"

Jobba som designassistent

Som designassistent inom textilbranschen arbetar du vanligtvis i ett modeföretag. Vanligtvis arbetar en designassistent i ett arbetslag av designers och dess primära uppgift är att vara ett stöd i design- och produktutvecklingsprocessen.

Läs vidare om "Arbeta som inköpare"

Arbeta som inköpare

Som inköpare är du lite av spindeln i nätet. Du samarbetar med bland annat designers och ekonomiavdelning, och du ansvarar för att den produkt som ditt företag köper in också håller måttet.

Läs vidare om "Arbeta som inköpsassistent"

Arbeta som inköpsassistent

Som inköpsassistent arbetar du på inköpsavdelningen i en organisation. En inköpsassistent har arbetsuppgifter som bland annat innebär att hjälpa inköparna med offerter och beställningar. Det är ett jobb med stor flexibilitet och möjlighet att snabbt få mer ansvar.

Läs vidare om "Arbeta som hattmakare"

Arbeta som hattmakare

Som hattmakare tillverkar och renoverar du hattar för män, ett arbete som till största del utförs med hjälp av gamla arbetstekniker. Än idag använder hattmakare likadana verktyg och arbetstekniker inom yrket som på 1800-talet.

Läs vidare om "Arbeta som modist"
Modist med hattar

Arbeta som modist

Som modist arbetar du med att tillverka damhattar. Yrket innebär att du designar, syr och lägger till detaljer på damhattar av olika slag. Modister använder än idag många tekniker från förr under vissa moment av hattillverkningen.

Läs vidare om "Arbeta som kostymmästare"

Arbeta som kostymmästare

En kostymmästare ansvarar för tillverkningen och skötseln av samtliga kostymer som ingår i en föreställning, teater eller opera, men det kan också vara på TV- eller filmproduktioner.

Läs vidare om "Arbeta som kostymör"
Modeteckningar

Arbeta som kostymör

Som kostymör är det ditt arbete att bland annat designa de kostymer som skådespelare och musiker ska använda under olika produktioner eller föreställningar. Utöver de plagg som sys upp väljer du även ut och köper in passande kostymer.

Läs vidare om "Jobba som rekvisitör"
Scen med rekvisitörer

Jobba som rekvisitör

Som rekvisitör arbetar du med film-, teater- och tv-produktioner. Du har ansvaret över att all rekvisita och inredning kring en produktion finns tillgänglig och är på rätt plats vid rätt tid.

Läs vidare om "Arbeta som handskmakare"

Arbeta som handskmakare

Handskmakare är ett yrke för dig som är intresserad av ett genuint hantverksyrke. Att jobba som handskmakare kräver stor kunskap om materialet du arbetar med vid tillverkning av produkterna.

Läs vidare om "Jobba som skodesigner"

Jobba som skodesigner

Som skodesigner arbetar du med att designa skor. Det kan vara allt från sneakers, basketskor och loafers till pumps, stövlar och sandaletter.

Läs vidare om "Jobba som väskmakare"

Jobba som väskmakare

En väskmakare arbetar ofta med att tillverka och laga mjuka, mindre väskor. Men du kan även arbeta med att tillverka plånböcker, portföljer och portmonnäer.