Konst- och kulturutbildning

Konst- och kulturutbildningar är en eftergymnasial utbildningsform som bedrivs av fristående (privata) skolor men står under statlig tillsyn genom YH-myndigheten.

Stockholms Tillskärarakademi driver en högskoleförberedande Konst- och kulturutbildning:

  • Mönsterkonstruktion och design (1 år) - en komplett grundutbildning som ger rätt förutsättningar för fortsatta studier på yrkeshögskola, högskola eller universitet.

Läs mer om Konst- och kulturutbildningar.

Behörighet och förkunskaper

  • Genomgången gymnasial utbildning.
  • Estetiska och textila designgymnasium är meriterande liksom arbetserfarenhet.

Intagning sker efter förkunskaper/meriter.

Under utbildningen

På utbildningen får våra studerande de grundläggande kunskaper i sömnad, mönsterkonstruktion och modedesign som behövs för att kunna arbeta fritt och mer experimentellt med egna designidéer under termin två.

Efter utbildningen

De studerande har kunskaper i klädsömnad och detaljsömnad, konstruktion av mönster för damkläder, kännedom om textila material och kvaliteter. De kan teckna modebilder och plaggskisser, omsätta teoretiska kunskaper till praktiskt arbete samt har en god helhetsbild av modet.

Studiemedel och finansiering

Vår Konst- och kulturutbildning är CSN-berättigad. Studerande kan söka studiemedel med lån och bidrag för gymnasiestudier (CSN grupp A3) samt merkostnadslån. Studiemedel för denna utbildning förbrukar inte studiemedel för högskola och universitet.

Studenter med fullt studielån kan ansöka om merkostnadslån för delar av avgiften via CSN. Studerande kan ansöka om ytterligare finansiering via Human Finans som även möjliggör delbetalning.

För mer information om studiemedel besök CSN

För mer information om finansiering besök Human Finans